VEGÁN VIZSGÁLAT
A fokozott táplálkozás elősegitésére
Mi a különbség a vegetáriánus és a vegán táplálkozás között?
Vegetáriánus alatt a hétköznapi szóhasználatban olyan embert értünk, aki nem eszik húst.
Szigorú vegetáriánusnak vagy vegánnak nevezzük azt, aki a hús mellett más állati eredetű ételt, vagyis tojást és tejterméket sem fogyaszt. (A hal természetesen a húsfélék közé tartozik, így egy vegán halat sem eszik.)
A vegetáriánus táplálkozás fő változatait az alábbi szakkifejezésekkel szokták illetni:
- ovo-lakto-vegetáriánus: csak a húst mellőzi, tojást és tejterméket fogyaszt
- laktovegetáriánus: sem húst, sem tojást nem fogyaszt, tejterméket viszont igen
- vegán vagy szigorú vegetáriánus: csak növényi eredetű ételeket fogyaszt, kerül minden állati eredetű összetevőt (hús, tojás, tejtermék)
Húsmentes, pontosabban vegetáriánus fogásokat szinte mindenki szívesen készít időnként akkor is, ha nem mond le véglegesen a húsételekről. No de vegánt? Egyáltalán milyen a vegán koszt, és kik azok a vegánok?
A húsmentes táplálkozás évezredek óta ismert világszerte, mégis a felgyorsult, modern világban akad egyre több híve. A vegetarizmus egyik fajtája az úgynevezett veganizmus, amelynek elkötelezett követői nem egyszerűen a húsoktól, de mindenféle állati eredetű tápláléktól tartózkodnak, sőt sok esetben állatbőrből, szőrméből, gyapjúból, selyemből készült ruhaneműket sem viselnek. A veganizmus általában a tudatos táplálkozással párosuló szemléletmódot, életstílust jelenti. Vannak, akik etikai, mások környezetvédelmi vagy épp egészségügyi megfontolásból lesznek vegánná.
Az irányzat elnevezése a növényi eredetű táplálkozásból alakult ki. Annak ellenére, hogy 1944-ben jött létre az első vegán társaság, alapítója az angol Donald Watson volt, és az 1960-as évektől kezdett bevonulni a köztudatba a fogalom, kizárólag növényi táplálékon ennél lényegesebben régebb óta élnek emberek. Ennek számos társadalomtörténeti oka ismert – évszázadokon át nem nagyon került húsétel a szegények asztalára, abból főztek, amit az erdők-mezők adtak, vagy szerencsésebb esetben a kertben termett.
szigorú vegán életmódot folytatók nem fogyasztanak tojást, sajtot, sem egyéb tejterméket, de még mézet sem – vagyis semmi olyasmit, aminek közvetlen köze lenne az állatokhoz. Eltekintve attól, hogy ezen életforma követői között számos harcos állat- és környezetvédő is akad, a vegán táplálkozás hívei ötféle irányzathoz tartoznak. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének átjárások az egyes csoportok között. Sőt akadnak olyan vegánok is, akiket elsősorban egészségtudatos megfontolások vezérelnek, vagy épp tojás-, illetve tejallergiajuk miatt választják ezt az étrendet.
A vegán étrendnél néhány fontos ásványi anyag és vitamin fokozott bevitelére mindenképp nagy figyelmet kell fordítani. Ezek közül is kiemelkedik a vörösvérsejtek képződéséhez és az idegsejtek megfelelő működéséhez elengedhetetlen B12-vitamin. A növényi alapanyagok közül a tengeri algában (ez képezi többek között a szusitekercsek borítását), a különféle gombákban, a természetes élesztőben vagy élesztőkivonatban, meg persze a tofuban, szójatejben, továbbá számos olyan élelmiszerben megtalálható, amelyhez „gyárilag” hozzáadják. Aki azonban biztosra menne, nem árt, ha vitaminkomplexum formájában is szed belőle.
A kalciumbevitelre szezámmag, szezámpaszta (tahini), mandula, magas kalciumtartalmú zöldségfélék, valamint kenyerek, kalciummal felturbózott gabonapelyhek, gyümölcslevek fogyasztásával lehet ügyelni.
A létfontosságú vas megtalálható a dióban, mogyoróban, mandulában, aszalt és friss gyümölcsökben, zöld leveles zöldségfélékben. Jó tudni, hogy a növényi eredetű vas akkor hasznosul legjobban a szervezetben, ha C-vitamin is társul hozzá. Egy aszalt gyümölcsöket tartalmazó müzli leöntve frissen préselt gránátalma vagy
narancs levével tökéletes vasfelszívódást is biztosít a szervezetnek.
Vizsgálat
Azt tartjuk ,hogy minden tipusú táplálkozást lehet folytatni ha azt folyamatos kontroll alatt tudjuk tartani.Hisz a szervezet számára létfontoságú tápanyagok kellenek a normális müködéséhez.
Ebben az általunk elvégzet vizsgálatban maximális kontroll alatt tudja tartani.
Minden fajta táplálkozás tipusnak lehetnek káros hatásai is ha azt nem ellenőrizzük.Azt vizsgáljuk hogy milyen hatással van a Vegan táplálkozás,és mennyire befolyásolja a szervezet müködését.Fokozott táplálkozási irányadó táplálkozási tanácsokat adunk a vizsgálat eredményeiből.
Allergia vizsgálat
Vitaminok,és ásvényianagyok vizsgálata.
……………………
Ár.10990.-ft