E-mail
vegateszt1@gmail.com
Telefon
0670583-33-91

Az igazság az élesztőről

Mi az élesztő?

Az élesztőgombák a világ legkisebb gombái. Csak egy sejtből állnak, ezért egysejtű mikroorganizmusok is. Az élesztőgombák nagyon sokoldalú szervezetek. Nemcsak élelmiszer-előállításban és gyógyszerként használhatók, hanem mintatárgyként is szolgálnak a tudomány számára az emberi élet számára. A lenyűgöző ok: Az élesztősejt elképesztően hasonlít az emberi sejthez. Elvileg ugyanazok a reakciók mennek végbe az élesztő sejtben, mint az emberi szervezetben. Az élesztőfehérjék is nagyon hasonlóak az emberi fehérjékhez. Ezenkívül az élesztő génjei sok területen sok hasonlóságot mutatnak az emberi genommal. Az orvostudomány ezért az élesztősejteket ideális modellszervezetként használja a gén- és rákkutatáshoz, valamint az öregedési folyamatok megértéséhez.

Milyen élesztőfajták vannak?

Az élesztőgombák általános neve „Saccharomyces”. A görög sakcharon = cukor és mykes = gomba szavakból áll. A Saccharomyces nemzetségbe tartozik az emberek által használt élesztőgombák többsége. A legismertebbek a sütőélesztő és a sörélesztő (Saccharomyces cerevisiae). Vannak olyan hamis élesztők is, amelyeket állati takarmányozásra és műszaki termelésre használnak, mint például a glicerines élesztő vagy a takarmányélesztő. A speciálisan termesztett élesztőtörzseket táplálék-kiegészítők és gyógyászati ​​élesztőkészítmények készítésére használják. Ahogy a gombagombák mellett vannak gombagombák, úgy van néhány élesztőfaj, amely képes betegségeket okozni. Ide tartozik például a Candida albicans és a Cryptococcus neoformans.

Az emberek által használt élesztő káros? 

nem Nincs bizonyíték arra, hogy az élesztőnek bármilyen káros hatása lenne szervezetünkre. Ellenkezőleg. A tiszta sütőélesztőt azonban nem szabad tisztán fogyasztani, mert ez puffadáshoz vezethet.

Mely élelmiszerek tartalmaznak élesztőt?

Az élesztő számos élelmiszerben megtalálható. Ezért nehéz elkerülni az élesztőt, de egyáltalán nem szükséges (kivéve egy nagyon ritka élesztőallergia esetét). Az élesztő megtalálható a legtöbb pékáruban (kenyér, ropogós kenyér, sütemények, élesztős péksütemények, perecek, sütőkeverékek, kekszek, kétszersültek), italokban, mint a bor, sör, gyökérsör és gyümölcslevek, valamint tejtermékekben, például íróban, kefir és sajt. Az élesztő sok más élelmiszerben is megtalálható.

Mit jelent az “élesztőkivonat”?

Az élesztőkivonat a koncentrált élesztő autolizátumok neve. Az élesztőtenyészeteket 50 fokra melegítik, miközben a sejtben lévő enzimek aktívak maradnak, majd feloldhatják a sejtfalat. Alternatív megoldásként sósavat is adagolhatunk. Marad a bomlástermék, az élesztőkivonat, egy sárgásbarna, vízben oldódó por.

Melyek az élesztő egészségjavító tulajdonságai?

Az élesztő rengeteg tápanyagot tartalmaz. Éppen ezért az élesztőkészítményeket régóta sikerrel alkalmazzák étrend-kiegészítőként
– vitaminellátásra 
– ásványi anyagok és nyomelemek ellátására
– tonikként
– és probiotikumként a bélflóra számára.
Különösen az utolsó pont – az élesztőnek a bélrendszerre gyakorolt ​​pozitív hatása – figyelemre méltó: az élesztő olyan fontos emésztőenzimeket lát el, mint a laktáz, szacharáz és maltáz. Emellett az élesztőgombák csökkentik az antibiotikumok mellékhatásait, megelőzik a hasmenést és probiotikus hatást fejtenek ki, azaz megtelepednek a belekben és segítik a helyi baktériumok emésztését. Emellett fokozzák a bélnyálkahártya védekezőképességét, és ezáltal erősítik az immunrendszert.

Mikor nem szabad élesztőt enni?

Nincs érthető ok arra, hogy nélkülözzük az élesztős termékeket, vagy kerüljük az élesztőt tartalmazó élelmiszereket – még akkor sem, ha ezt sajnos többször állítják néhány állítólagos „egészségügyi szakértő”. Egyes élelmiszereken vagy étrend-kiegészítőkön ezért semmi értelme az „élesztőmentes” feliratnak. Az egyetlen kivétel az élesztőgomba-allergiában szenvedők. Ez az allergia azonban rendkívül ritka Németországban, és allergiateszt során is kimutatható. A köszvényes betegeknek figyelembe kell venniük a purintartalmat élesztőkészítmények fogyasztása során.

Ehetek élesztőből készült termékeket, ha gombás fertőzésem van (pl. Candida albicans)?

Határozottan igen! Az élesztőt összekeverni a Candida albicansszal olyan, mintha összekevernénk a gombát a gombagombával. Mert míg a Candida albicans egy betegséget okozó (kórokozó) gomba, addig az élesztő a szó legjobb értelmében gyógygomba. Ezért a gombás betegségekben szenvedőknek nem kell félniük az élesztő kiegészítőktől. Ennek a félelemnek az okát 1983-ban azonosította az amerikai szerző, Dr. William G. Crook idézte fel. Támogatta azt az elképzelést, hogy az élesztő súlyosbíthatja a gombás betegségeket, és elősegítheti a Candida albicans növekedését a bélben. Ezért nem tanácsolta az élesztőt tartalmazó élelmiszerek fogyasztását. Ez az ítélet tévesnek bizonyult. Crook ezért az 1980-as évek végén visszavonta ezt a kijelentését. nem  okozza a Candida gombák elszaporodását.” Mert ennek az ellenkezője a helyzet: az élesztőkészítmények akár a gombás betegségekre is pozitívan hathatnak. Így számos placebo-kontrollos kettős vak vizsgálat kimutatta, hogy a Saccharomyces cerevisiae Hansen CBS 5926 gyógyászati ​​élesztő hasznos. A kórokozó élesztőfajok szigorú diétákkal (“gomba diéta”) való éheztetésére tett kísérletek nem túl sikeresek. Ezenkívül a károsodás gyakran bizonyos létfontosságú anyagok hiánya miatt következik be. Gombás fertőzések esetén sokkal értelmesebb a jó minőségű készítmények alkalmazása a természetes bélflóra újjáépítésére.

Milyen típusú élesztő-kiegészítők léteznek?

Az élesztőt különféle formában kínálják étrend-kiegészítőként, tabletta, kapszula vagy por formájában, vagy folyékony élesztőitalként. A szárítással (melegítéssel) tartósított, por, tabletta vagy pehely formájában kapható sörélesztő fehérjében, ásványi anyagokban és B-vitaminban gazdag – de hőérzékeny összetevői – elsősorban az enzimek – a szárítás során általában tönkremennek. megsemmisült. Aki az élesztőben lévő létfontosságú anyagok és enzimek teljes bőségét szeretné hasznosítani, az használjon speciális enzimes élesztőkészítményeket.

Mik azok az enzim élesztősejtek?

Az enzimes élesztősejtek továbbfejlesztett élesztősejtek. Az élesztőtablettákkal vagy élesztőporral ellentétben ezek nemcsak változatlan formában tartalmaznak minden biológiailag aktív összetevőt, hanem továbbra is enzimaktivitást mutatnak. Ezt oxigén-enzimes fermentáció teszi lehetővé, amelynek során az élesztőt nem szárítják és nem melegítik. A gyártási folyamat végén az enzim élesztősejtek elvileg pontosan ugyanazokat a biológiailag aktív összetevőket tartalmazzák, mint az emberi test sejtjében, mivel az élesztő genetikai felépítése megközelítőleg 60-70 százalékban megegyezik az emberével. Az oxigén-enzimes fermentáció biztosítja, hogy az élesztő enzimsejtek olyan formában tartalmazzák az összes anyagot, amely egyébként csak a természetben fordul elő.