E-mail
vegateszt1@gmail.com
Telefon
0670583-33-91

Bélflóra felépitése gyerekeknél

Gyermekek számára is fontos: egészséges bélflóra

Az anyák még a terhesség alatt is gondoskodhatnak gyermekük bélrendszeri egészségéről. Ha változatos és stabil a bélflórája, akkor már a születéstől fogva jó lendületet ad babájának. Hüvelyi szülés során az újszülött kap egy anyai „bélflóra-indító készletet”, úgymond, ami a szoptatással folyamatosan gazdagodik. Életének első három évében a gyermek ezután felépíti saját mikrobiomáját. 

zavarok lépnek fel

Míg évente csak minden harmadik felnőtt kap antibiotikumot, addig országosan minden három és hat év közötti gyermeknek évente legalább egyszer felírnak egyet. Az újszülöttek vérmérgezésétől való félelem miatt gyakran még a legkisebbeknek is adnak antibiotikumot. Még ha ezt a körülményt most kritikusan szemléljük is, akkor is (túl) gyakran előfordul. 

Az egészséges bélflóra kialakulását megzavarhatják az antibiotikumok , hiszen minden baktériumot megcéloznak, nem csak a betegséget okozó kórokozókat. Ily módon újra és újra csökken a jó bélbaktériumok sokfélesége. Ez növeli a gyermek fogékonyságát a fertőzésekre. Ha ezután ismét megbetegszik, a következő adag antibiotikum a levegőben van, és a spirál tovább forog. Számos tanulmány kimutatta, hogy az allergiák, a neurodermatitisz vagy az asztma a bélflóra korlátozott változatosságával is összefügg .  

Az antibiotikumok néhány mellékhatása

 • A rossz és jótékony bélbaktériumok elpusztítása
 • Emésztőrendszeri panaszok (pl. hasmenés, hasi fájdalom és hányinger)
 • allergiás reakciók (például bőrpír és viszketés)
 • gombás betegségek
 • a szájnyálkahártya gyulladása

A diéta árthat és segíthet

A gyakori táplálkozási hibák a gyermekek hasi egészségét is befolyásolhatják. A túl sok cukrot, az egyszerű szénhidrátokat és a túl sok zsírt ellensúlyozza a rost és a teljes értékű élelmiszerek hiánya. A gyerekeket „édesen” neveljük, de az egészség és a belek számára ez azt jelenti: Itt jönnek létre a jövő építkezései. Az egészséges táplálkozás többek között vízben oldódó rostokkal és másodlagos növényi anyagokkal segíti a bélflórát.

A különféle antibiotikum-használatok következményeinek csökkentése érdekében célszerű a gyermekek egészséges táplálkozására összpontosítani:

 • A joghurt és a kefir jó tejsavbaktériumokat biztosít .
 • A reggeli zabpehely, köles és tönkölykása ellazítja a gyermek gyomrát, és biztosítja a napi élelmi rostokat.
 • A bogyók népszerűek a gyerekek körében. Édes ízűek, egészségesek, másodlagos növényi anyagokat kínálnak és gyakran kevesebb cukrot tartalmaznak, mint pl. B. Gyümölcslevek/cefrék
 • A finoman főzött zöldségek a gyerekek szájában is jólesnek, ugyanakkor tápanyagot és élelmi rostot is biztosítanak.
 • Probiotikumok támogatásként

A gyermek szervezetére szabott probiotikummal az egészséges táplálkozás jó kiegészítő. Mivel a gyerekek általában nehezen tudják lenyelni a kapszulákat, itt probiotikus port kell használni. A por előnye prebiotikumok viszonylag magas aránya,például az inulin vagy a GOS. A por használata nagyon egyszerű: feloldható vízben, vagy hozzáadható a reggeli zabkásához. Fontos: Hűvösnek kell lennie, mert a baktériumok nem élik túl a hőt. A por joghurtba keverése is jó megoldás, mert itt a hasznos laktobacillusok és bifidobaktériumok alapvetően természetes mátrixukban vannak, és biztonságosan célba érhetnek.

A bélflóra – a lehető legváltozatosabb

Ha a gyerekek egészségéről, asztma vagy neurodermatitisz kialakulásának kockázatáról vagy fertőzésekre való fogékonyságáról van szó, a bélflóra billentheti a mérleget. 

Minden harmadik szülés császármetszés

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a császármetszéssel járó gyermekeknél fokozott az allergiás megbetegedések kockázata, és a bélflórájuk más összetételű, mint a hüvelyi szülésen keresztül napvilágot látott gyermekeké. Valójában nem csoda: hiányzik belőlük az anyai indítókészlet a mikrobiom felépítéséhez. Ehelyett először idegen baktériumokkal kerülnek kapcsolatba.

Így már az újszülöttek is profitálhatnak az értelmes probiotikumokból. Itt azonban a por nem tartalmazhat inulint, mivel ez hozzájárulhat a puffadáshoz. A galakto-oligoszacharidok (GOS), amelyek nagyon hasonlítanak az anyatejben lévő laktózra, jobban tolerálhatók, és ugyanolyan jó rostot biztosítanak. A GOS emészthetetlen többféle cukor, amelyet aztán a vastagbélben lévő bélbaktériumok hasznosítanak. A tejsavbaktériumok és a GOS segíthet a császármetszéssel járó gyermeknek – és az anyjának is – a változatos bélflóra felépítésében, és ezáltal a gyomor jó közérzetében.

Azok az egy év feletti gyermekek, akiknek antibiotikumot kell szedniük, egyidejűleg probiotikus por is adható. A port az antibiotikumok bevétele után legalább két órával kell bevenni. Az anyatej-oligoszacharid (HMO) részeként a 2′-fukozil-laktóz a leggyakoribb poliszacharid az anyatejben. Ha ez a poliszacharid prebiotikus komponensként fordul elő egy porban, az jelentősen növeli a tolerálhatóságot.

egészséges bél. Jó immunvédelem.

Különösen akkor, ha a gyerekek hajlamosak a fertőzésekre, hasznos lehet egy vitaminokat tartalmazó probiotikus por. Természetesen meg kell jegyezni, hogy vannak más tényezők is, amelyeket érdemes megemlíteni: 

 • Az ésszerű higiéniai szintnek magától értetődőnek kell lennie. A túl sok jó azonban oda vezethet, hogy az immunrendszer nem tud kellőképpen fejlődni, mert az immunrendszernek is edzésre van szüksége ahhoz, hogy stabillá váljon.
 • Hasonlóképpen, a testvérekkel, így más, de hasonló mikrobiómákkal való érintkezés is jó inger az immunrendszer számára.
 • A zsírt, cukrot, sót és fehérjét tartalmazó takarékos étrend tehermentesíti a gyermek szervezetét.

Mindez elősegíti a gyermek immunrendszerének kialakulását, képzését. És ne felejtsük el: az antibiotikumok gondos használatát.

Beszélje meg a problémát a gyermekorvosával is. Gyakran a szülők kérik, hogy gyermeküknek kapjanak antibiotikumot. Ez minden bizonnyal aggodalomból és a saját gyermekei biztonságának nagy igénye miatt történik. Sajnos a jó szándék nem mindig jó. Sok orvos most nagyon nyitott az alternatívák kérdésére. Mindenesetre jelzi az orvosának, hogy elkötelezett, így mindkét oldalon nőhet a bizalom és egyenrangú kapcsolat alakulhat ki.