E-mail
vegateszt1@gmail.com
Telefon
0670583-33-91

Regenerációs terápia

Figyelem.Illeszkedjen a sportba a megfelelő regenerációval

ármilyen célzott atlétikai edzés csak annyira jó, mint a kapcsolódó regenerációs fázis. Az alkalmazkodási folyamatokhoz szükséges összes tápanyagnak elegendő mennyiségben kell rendelkezésre állnia. Ezután a regeneráció időtartama lerövidíthető, az alkalmazkodás optimalizálható, a fertőzés kockázata csökkenthető, és így a teljesítmény fenntartható módon támogatható.

A regenerációs folyamat az egész testet érinti. Az izomszerkezetek mellett többek között az enzimek, hormonok és transzportfehérjék is megújulnak. A regeneráció során a kimerült izomenergia-raktárak feltöltődnek, az izomegységek regenerálódnak, új izmok épülnek fel és a terhelés által megterhelt immunrendszer regenerálódik.

A nagy edzésterhelés izomkárosodáshoz vezethet. Az edzés közbeni nagyobb oxigénforgalom miatt számos reaktív oxigénvegyület, úgynevezett szabad gyök (ROS) is termelődik. Mindkét folyamat gyulladásos reakciókkal és gyulladáskeltő hírvivő anyagok felszabadulásával jár. A táplálkozási intézkedések döntő szerepet játszanak a gyors regenerációban és a gyulladásos folyamatok enyhítésében. A “késsel és villával” történő tervezett és strukturált regeneráció különösen hasznos a szabadidős sportok szerelmeseinek, akik fizikailag megterhelő munkát végeznek, vagy pszichológiai stressznek vannak kitéve.

1. Kompenzálja az elektrolitveszteségeket célzott módon

A víz mellett az elektrolitok (ásványi anyagok) izzadsággal is elvesznek. Ezért a regeneráció egyik fókuszpontja a kalcium, magnézium, valamint kálium és jód ásványi anyagok helyettesítése. Alapvetően a jódozott só minden saját készítésű regeneráló ételhez tartozik. Azok, akik nem fogyasztanak rendszeresen tengeri halakat vagy tenger gyümölcseit, jódkapszulákat, pl. jód-kalciumkapszulákat kapnak a megfelelő jódbevitel biztosítása érdekében. A kálium is sürgősen szükséges a regenerációhoz. Mivel a 4000 mg/nap káliumbeviteli ajánlás átlagosan csak a szokásos étkezési és ivási szokásokkal érhető el, a káliumtartalmú ételeket, például alkoholmentes söröket, gombát, banánt, hüvelyeseket, dióféléket, sajtot és burgonyát kell fogyasztani a regenerációs fázisban.

2. Töltse fel az izom glikogén raktárakat

A szénhidrát energiaraktárak, a glikogén raktárak, az izmokban és a májban találhatók. Edzés után, különösen az izomban lévőket gyorsan és hatékonyan kell feltölteni. A regeneratív élelmiszereknek magas és könnyen hozzáférhető szénhidráttartalmat kell biztosítaniuk. Általában az ajánlás az, hogy 1-1,5 g gyorsan hozzáférhető szénhidrátot / testtömeg kg-ot fogyasszon az aktivitást követő első órában italokon és/vagy szilárd ételeken keresztül.

3. Fehérje – építőelem, nem csak az izmok számára

A fehérje szükséges az izmok helyreállításához és újjáépítéséhez, de a hormonok, enzimek, transzport és hírvivő anyagok fejlődéséhez, valamint az immunrendszerhez is. Ezért a teljes fehérjeszükséglet növekszik a sporttevékenység révén. Legalább 20 g, jobb 25-30 g fehérje hasznos közvetlenül a kimerítő edzés után. A jelenlegi tanulmányok arra engednek következtetni, hogy a fehérjekombinációk, pl. tejsavó-, tej- és szójafehérjéből, különösen hatékonyak a regeneráló hatások szempontjából.

4. Másodlagos növényi anyagok és enzimek – regeneráló modulátorok

Az edzés után leírt gyulladásos reakciók súlyosbítják az izomkárosodást. Másrészt a gyulladásos molekulák kulcsszerepet játszanak az izmok helyreállításában. Egy küszöbérték felett az izomkárosodásnak és a javításnak nincs további pozitív hatása az alkalmazkodási folyamatokra. Éppen ellenkezőleg, ettől az értéktől kezdve az alkalmazkodás mértéke még csorbulhat is. Pontosan ezt a küszöbértéket hivatott megakadályozni a regenerációs stratégiák. Egyes másodlagos növényi anyagok (SPS), például polifenolok, flavonoidok és antocianinok moduláló módon lépnek fel. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk miatt regeneráló tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez a moduláció segíthet az immunrendszer erősítésében, az antioxidáns folyamatok előmozdításában és a sejtosztódás szabályozásában. A vizsgálatokban a polifenolok napi szedése legalább három napig intenzív edzés előtt és után javíthatja az izomkárosodásból való felépülést.

Azok, akik nem érik el a szükséges mennyiségű SPS-t a hagyományos élelmiszerekkel, fenntartható módon támogathatják regenerációs fázisukat komplex készítményekkel, amelyek gyümölcsökből és zöldségekből származó másodlagos növényi anyagok széles skáláját tartalmazzák, ásványi anyagokkal, vitaminokkal és nyomelemekkel kiegészítve. Az ilyen koncentrátumok alkalmazásakor fontos a polifenol összetétele és a polifenolok garantált mennyisége. Az olyan kiváló minőségű termékekben, mint www.vitalkomplex.hu ez a mennyiség fel van tüntetve és fel van tüntetve a csomagoláson, pl. 400 mg polifenol napi adagként. Mivel a gyulladásos reakciók enyhülnek és a regenerálódás általában felgyorsul, a PLC-k felhasználhatók a regeneráció optimalizálására minden típusú edzésben.

Az enzimek is támogathatják a regenerációt. Ha természetes mátrixban vannak jelen, különösen hatékonyak. A Bad Nauheim-i Német Sporttáplálkozási Intézet (DiSE e.V.) sportolói edzésén nagyon jó tapasztalatokat szereztek egy kifejezetten sportolók számára kifejlesztett készítményrel. Ez az étrend-kiegészítő, www.sanuzellasportline.hu támogatja az immunrendszer normál működését, hozzájárul a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez, és segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől. A hatást számos tudományos tanulmány bizonyította különböző sportágak teljesítményorientált gyakornokain. A Német Evezős Szövetség elit tőgyei ezeket az élő élesztősejteket aktív enzimekkel is használják.

A nemzetközi sporttáplálkozási szakemberek megfogalmazták a sportolók számára az “először az étel, de nem mindig csak az étel” elvét. Mivel sok sportspecifikus tápanyagot nehéz elegendő mennyiségben beszerezni a lehető legfeldolgozatlanabb élelmiszerekből, az ésszerűen összeállított étrend-kiegészítők megszüntethetik ezeket a tápanyaghiányokat. A komplex és enzimes élesztőkészítmények képesek modulálni a szervezet specifikus adaptációs reakcióit az atlétikai edzés utáni regeneráció optimalizálása