E-mail
vegateszt1@gmail.com
Telefon
0670583-33-91

Gyermek bélrendszer vizsgálat

Az egészséges bél. Jó immunvédelem.

Gyermekek számára is fontos: egészséges bélflóra

Az anyák még a terhesség alatt is gondoskodhatnak gyermekük bélrendszeri egészségéről. Ha változatos és stabil a bélflórája, akkor már a születéstől fogva jó lendületet ad babájának. Hüvelyi szülés során az újszülött kap egy anyai „bélflóra-indító készletet”, úgymond, ami a szoptatással folyamatosan gazdagodik. Életének első három évében a gyermek ezután felépíti saját mikrobiomáját. 

Zavarok lépnek fel

Míg évente csak minden harmadik felnőtt kap antibiotikumot, addig országosan minden három és hat év közötti gyermeknek évente legalább egyszer felírnak egyet. Az újszülöttek vérmérgezésétől való félelem miatt gyakran még a legfiatalabbaknak is adnak antibiotikumot. Még ha ezt a körülményt most kritikusan szemléljük is, akkor is (túl) gyakran előfordul. 

Az egészséges bélflóra kialakulását megzavarhatják az antibiotikumok hiszen minden baktériumot megcéloznak, nem csak a betegségeket okozó kórokozókat. Ily módon újra és újra csökken a jó bélbaktériumok sokfélesége. Ez növeli a gyermek fogékonyságát a fertőzésekre. Ha ezután ismét megbetegszik, a következő adag antibiotikum a levegőben van, és a spirál tovább forog. Számos tanulmány kimutatta, hogy az allergiák, a neurodermatitisz vagy az asztma a bélflóra korlátozott változatosságával is összefügg .  

 

Az antibiotikumok néhány mellékhatása

 • A rossz és jótékony bélbaktériumok elpusztítása
 • Emésztőrendszeri panaszok (pl. hasmenés, hasi fájdalom és hányinger)
 • allergiás reakciók (például bőrpír és viszketés)
 • gombás betegségek
 • a szájnyálkahártya gyulladása

A diéta árthat és segíthet

A gyakori étkezési hibák a gyermekek hasi egészségét is befolyásolhatják. A túl sok cukrot, az egyszerű szénhidrátokat és a túl sok zsírt ellensúlyozza a rost és a teljes értékű élelmiszerek hiánya. A gyerekeket „édesen” neveljük, de az egészség és a belek számára ez azt jelenti: Itt jönnek létre a jövő építkezései. Az egészséges táplálkozás többek között vízben oldódó rostokkal és másodlagos növényi anyagokkal segíti a bélflórát.

A különféle antibiotikum-használatok következményeinek csökkentése érdekében célszerű a gyermekek egészséges táplálkozására összpontosítani:

 • A joghurt, a kefir és az író jó tejsavbaktériumokat biztosít .
 • A reggeli zabpehely, köles és tönkölykása ellazítja a gyermek gyomrát, és biztosítja a napi élelmi rostokat.
 • A bogyók népszerűek a gyerekek körében. Édes ízűek, egészségesek, másodlagos növényi anyagokat kínálnak és gyakran kevesebb cukrot tartalmaznak, mint pl. B. Gyümölcslevek/cefrék
 • A finoman főtt zöldségek a gyerekek szájában is jó ízűek, ugyanakkor tápanyagot és élelmi rostot is biztosítanak.
 • Probiotikumok támogatásként

Az egészséges bél. Jó immunvédelem.

Különösen akkor, ha a gyerekek hajlamosak a fertőzésekre, hasznos lehet egy vitaminokat tartalmazó probiotikus por. Természetesen meg kell jegyezni, hogy vannak más tényezők is, amelyeket érdemes megemlíteni: 

 • A higiénia ésszerű szintjének magától értetődőnek kell lennie. A túl sok jó azonban oda vezethet, hogy az immunrendszer nem tud kellőképpen fejlődni, mert az immunrendszernek is edzésre van szüksége, hogy stabillá váljon.
 • Ugyanígy a testvérekkel, így más, de hasonló mikrobiómákkal való érintkezés is jó inger az immunrendszer számára.
 • A zsírt, cukrot, sót és fehérjét tartalmazó takarékos étrend tehermentesíti a gyermek szervezetét.

Mindez elősegíti a gyermek immunrendszerének kialakulását, képzését. És ne felejtsük el: az antibiotikumok gondos használatát,és a fontosságát sem.

A vizsgálat a gyermekek bélrendszer fontosságát helyezi előtérben.

A vizsgálati Dij 8000.-ft