E-mail
vegateszt1@gmail.com
Telefon
0670583-33-91

Jobbra és balra forgató tejsav – jobb, rosszabb vagy mindkettő hasznos?

Mit jelent a jobbra és balra fordulás? Mi a különbség?

A laktátok a tejsav sói vagy észterei. Az emberi szervezetben a tejsav a pH-érték miatt többnyire laktát (anion) formájában van jelen. Attól függően, hogy a molekula hogyan viselkedik polarizált fényben, balra forgatónak (D)-+ vagy jobbra forgatónak (L)- nevezik. Hogy a laktát bal- vagy jobbkezes-e, az a mikroorganizmusban, növényi sejtben vagy állati/emberi sejtben való képződése során dől el. Az emberi szervezet csak L-laktátot termel. Vannak azonban kis mennyiségben D-laktát is, amely vagy táplálékkal jut be, vagy bélbaktériumok képződnek a szervezetben. Az L-laktát gyorsabban metabolizálódik, mint a D-laktát, mivel a megfelelő D-laktát-bontó enzim ritkábban képződik.

Mi a tejsav funkciója a szervezetben?

Ha az izomsejtekben csak korlátozott mennyiségű oxigén áll rendelkezésre, akkor glükózból vagy glikogénből laktát képződhet, amely rövid távú energiát biztosít az izom számára. A vörösvértestek például csak tejsavas fermentációval képesek a glükózt laktáttá bontani, mivel magukban nincsenek mitokondriumok, amelyek lehetővé tennék az aerob lebontást (oxigén hatására). A vér laktátértékei rövid ideig megemelkedhetnek, különösen rövid, nagy intenzitású sporttevékenységek (pl. sprint) során. Az értékek azonban gyorsan ismét csökkennek, mivel a laktát gyorsan metabolizálódik. Ez a szervezet saját L-laktátja. Amikor a tejsavat a vastagbélben a mikroorganizmusok metabolizálják, rövid szénláncú zsírsavak képződnek, amelyek viszont energiaként szolgálják a mikrobiomot, és serkentik a kórokozók szaporodását, Tehát gátolja a patogén baktériumokat. A laktát ezért fontos anyagcsere-összetevő a szervezetben.
Mi az a D-laktát? Mik azok a D-laktátképző baktériumok?
A D-laktát csak kis mennyiségben termelődik a szervezetben. A D-laktátképző baktériumokat néha táplálékkal szállítják, amelyek aztán D-laktátot termelnek a gyomor-bél traktusban. Az alábbi táblázat különböző baktériumtörzseket sorol fel, amelyek képesek mindkét formát vagy a kettő közül csak az egyiket előállítani. Egyes törzsek képesek a D-formát L-formává alakítani.

  1. táblázat Laktátot termelő baktériumtörzsek (módosítva: Vitetta et al.)

család

nemzetség

Kialakult laktát típus

Lactobacillaceae

Lactobacillus

D, L, DL

 

pediacoccus

L, DL

Streptococaceae

Lactococcus

L

 

Streptococcus

L

Enterococcaceae

Enterococcus

L

Leuconostocaecae

Leuconostoc

D

 

Oenococcus

D

 

Weissella

D, DL

Aerococcaceae

Aerococcus

L

Carnobacteriaceae           

Carnobacterium

L

Bifidobacteriaceae

 

L

D = D-laktát; L = L-laktát, DL = DL-laktát (racemát, mindkettő keveréke)

Mi az a D-tejsav-acidózis? Ez veszélyes?

D-tejsav-acidózis akkor fordulhat elő, amikor a D-laktátot termelő mikroorganizmusok elszaporodnak a bélben, és nagy mennyiségű D-laktátot termelnek, amelyet a szervezet már nem tud metabolizálni. Ez azonban rendkívül ritka, és gyorsan kezelhető antibiotikumokkal. A rövid bél szindrómában szenvedő betegek különösen veszélyeztetettek. A vizsgálatok kimutatták, hogy az ilyen acidózis általában más betegségekkel vagy bizonyos gyógyszerek (pl. metformin) adásával összefüggésben fordul elő. A D- és L-laktátképző baktériumtörzseket tartalmazó probiotikumok negatív hatása cáfolható. 
A súlyos tejsavas acidózist, amely anyagcserezavarok (sokk, lélegeztetés, szívinfarktus, veseelégtelenség) után jelentkezik, az endogén L-laktát okozza. A laboratóriumi diagnosztikában a betegség lefolyásának prognózisa a vér laktátjának meghatározásával készíthető. Erőteljes fizikai aktivitás után lokálisan az izomban acidózis léphet fel (L-laktát), de ez nem veszélyes. A laktát az oxigén jelenléte miatt gyorsan metabolizálható.

Mi köze ennek az úgynevezett vékonybél túlnövekedéséhez (SIBO)?

A SIBO a “Small Intestinal Bakteriális Túlnövekedés” rövidítése. Németül vékonybél kolonizációról beszélünk. A ténylegesen a vastagbélben elhelyezkedő baktériumok most gyorsan terjednek a vékonybélben. Ennek eredményeként ezek a mikroorganizmusok szénhidrátokat alakítanak át a vékonybélben. Ez az erjedés olyan gázokat termel, amelyek súlyos gyomorfájdalmat okozhatnak. A SIBO-hoz hasmenés vagy székrekedés, kellemetlen böfögés és puffadás társul. 
A helytelen kolonizáció miatt a D-laktátképző mikroorganizmusok aránytalanul elszaporodhatnak, és a fent említett tünetekhez vezethetnek. A szakirodalomban azonban erre nincs bizonyíték. A SIBO-t kezdetben antibiotikumokkal és bizonyos diétákkal kezelik. A probiotikumok utólagos beadása ellensúlyozhatja a további helytelen kolonizációt.

Források
fet-ev.eu/laktat/  (Hozzáférés: 2021. 05. 01.)
Fabian Glowatzki (2015): A laktátot termelő tejsavbaktériumok szerepe rövid bélszindrómában és D-laktát acidózissal összefüggő encephalopathiában szenvedő gyermekeknél. Értekezés (https://docplayer.org/25433323-The-role-of-lactate-producing-lactic-acid-bacteria-in-children-with-short-belet-syndrome-and-d-lactate-acidosis-associated- encephalopathia.html)

www.wolz.de/blog/artikel/duenndarmfehlbesiedelung-sibo

Vitetta L, Coulson S, Thomsen M, Nguyen T és Hall S (2017). Probiotikumok, D-tejsav acidózis, oxidatív stressz és törzsspecifitás. Gut microbes, 8(4), 311-322. doi.org/10.1080/19490976.2017.1279379

Pohanka M. (2020). A D-tejsav mint metabolit: toxikológia, diagnózis és kimutatás. BioMed nemzetközi kutatás, 2020, 3419034.  doi.org/10.1155/2020/3419034

Quigley E, Pot B és Sanders ME (2018). „Agyi ködösség” és D-tejsav-acidózis: Nem a probiotikumok okozzák. Clinical and translational gastroenterology, 9(9), 187.  doi.org/10.1038/s41424-018-0057-9