E-mail
vegateszt1@gmail.com
Telefon
0670583-33-91

Mikrobiom vizsgálat

Bélflóra: A mikrobiom egy pillantásra.

Mikrobiom vizsgálat Magyarországon elsőként itt.

Bélvizsgálatok egyéni koncepció,és elmélet alapján.Varga Endréné Zsófia koncepciója,és elmélete alapján rendkivűl fontos a mikrobiom vizsgálat.Dr Wolz Német kutató orvos is megerősitette,a mikrobiomok fontosságát az emberi szervezetben.Több mint 23.-éves tapasztalat áll rendelkezésére a bélrendszeri tünetek tapasztalatában.MAGYARORSZÁGON ELŐSZÖR ITT CÉLSPECIFIKUS MIKRÓBIOM VIZSGÁLAT.

Körülbelül hét méter hosszúságával a bél a test leghosszabb szerve. Számos funkciót tölt be: Emésztőmotorként és egy hatalmas idegrendszer őrzőjeként fontos szerepet játszik az emberi jólétben. Tudjon meg többet a kifinomult mikrobiomáról és arról, hogyan építheti fel a bélflórát.

 

Bélflóra: belső egyensúly

 

A bélben élő összes mikroorganizmus alkotja a bélflórát . Ők képviselik saját ökoszisztémájukat – a bél mikrobiómáját . Leginkább baktériumokból áll. Ezek nemcsak az emésztést segítik, hanem a fontos tápanyagok ellátását is. Ezenkívül a káros anyagok és kórokozók kivédésére is szolgálnak.

Már tudtam? A bél a baktériumok által legsűrűbben lakott szervezetben. Ezek össztömege körülbelül 1,5 kilogramm. 

Miből áll a bél mikrobióma?

A bél mikrobiomája személyenként változik. Mindegyik egyed körülbelül 160 baktériumfajt tartalmaz. Az ott elhelyezkedő lakók két nagy táborát lehet megkülönböztetni: 

 • Jótékony baktériumok: Kedvezően hatnak egészségünkre, nagy változatossággal és számmal fordulnak elő a vékony- és vastagbél bélnyálkahártyáján. Ide tartoznak a probiotikus tejsavbaktériumok, a Lactobacillus és a Bifidobacterium képviselőivel.
 • Káros baktériumok: egészséges bélben mindig kevés van belőlük. Általában a “jó” mikrobák tartják kordában őket. Ide tartoznak például az úgynevezett rothasztó baktériumok, az E. coli baktériumok, de a jól ismert Candida nemzetség élesztőgombái is.

Fontos a bélbaktériumok megfelelő egyensúlya . A hasznos mikroorganizmusok számának mindig magasabbnak kell lennie, mint a káros mikroorganizmusoké.
Bővebben a bélbaktériumokról >>

Mikor és hogyan alakul ki a bélflóra a szervezetben?

 

Születés közben , amikor a csecsemő a szülőcsatornában érintkezik az anya mikrobiomjával, a szervezet már elkezdi felépíteni a bélflórát. Különféle tényezők befolyásolják a kolonizáció típusát. Így különbözik a hüvelyi és a császármetszéssel világra hozott babák mikrobiomája. Ez utóbbi esetben a bélflóra jobban hasonlít az anya bőréhez. A diéta is szerepet játszik. A szoptatott csecsemők bélmikrobiómája lényegesen több hasznos bifidobaktériumot tartalmaz, mint a tápszerrel táplált csecsemők hasa.

Emellett a környezet is meghatározó : a tanyasi gyerekek, akik gyakrabban kerülnek kapcsolatba a baktériumokkal, általában nagyobb mikrobiális diverzitásúak, mint a városi gyerekek. Az első egy-két életévben a bélmikrobióm felhalmozódik, idős korban a bélbaktériumok száma és változatossága ismét csökken. Felnőtteknél a bélflóra viszonylag stabil, feltéve, hogy nincsenek olyan zavaró hatások, mint a kiegyensúlyozatlan étrend vagy az antibiotikumok alkalmazása.

Valójában a bélben lévő mikrobák egy jól begyakorolt ​​csapat. Egyesítik pozitív tulajdonságaikat és kiegészítik egymást – ez lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyan dolgozzanak. Ha túl kevés a hasznos mikroorganizmus, a több káros mikroorganizmus veszi át az uralmat. Emellett idegen baktériumok, vírusok, gombák, virágpor, élelmiszer-allergén és kívülről származó szennyező anyagok próbálnak behatolni a szervezetbe. Ha a nemkívánatos mikroorganizmusok dominálnak, a bélflóra kiegyensúlyozatlan – dysbiosis áll fenn .
 

Mi borítja fel a mikrobák egyensúlyát a bélben?

Különféle tényezők negatívan befolyásolhatják a bélrendszert : 

 • gyógyszerek szedése (pl. kortizon, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok)
 • egészségtelen táplálkozás
 • túl sok alkohol és nikotin
 • gyógyszerek
 • állandó stressz vagy időnyomás
 • Szennyezett élelmiszer fogyasztása
 • Patogén kórokozók (például baktériumok, vírusok, gombák vagy paraziták) által okozott fertőzések

Különösen az antibiotikumok szedésének lehetnek súlyos következményei, mert a kórokozók elpusztítása mellett a hasznos baktériumokat is elpusztítják. A bélflóra kiegyensúlyozatlanságára utaló gyakori mellékhatások a hasmenés vagy a Clostridium difficile csírával való fertőzések.
Ezenkívül a sok zsíros ételt és húst tartalmazó ételek elősegítik a coliform baktériumok szaporodását. Ez a kombináció különösen jelen van a gyorsételekben és más készételekben. A túl sok só, cukor és az élelmiszer-adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek szintén egészségtelenek. De a kemoterápia, a sugárzás, a környezeti toxinok és a peszticidek is nagymértékben megzavarhatják a bélrendszert.
 

Hogyan ismerhető fel az instabil bélflóra?

 

A kiegyensúlyozatlan bélflóra gyakori tünetei a következők: 

 • Gyomor- és bélrendszeri problémák (pl. hasmenés, puffadás, székrekedés, teltségérzet, ételintolerancia és vitaminhiány)
 • Rossz általános állapot (fáradtsággal, fejfájással, erőnlét vagy teljesítőképesség hiányával)

Ha a tünetek állandósulnak, az a pszichére is negatívan hat. Minél gyakrabban fordul elő ilyen egyensúlyhiány, annál nehezebben regenerálódik a belek, az immunrendszer és a szervezet.
 

Milyen következményekkel jár a bélrendszer kiegyensúlyozatlansága?

A mikrobióma egyensúlyhiányának jelentősége ma már messze túlmutat az instabil bélflóra tünetein. A zavart bélmikrobióma és számos betegség közötti összefüggést az elmúlt évek több tanulmánya is régóta bizonyította. 
Például a Firmicutes baktériumok száma magasabb, mint a Bacteroidetes baktériumok száma túlsúlyos emberekben. Az előbbi különösen hatékonyan képes lebontani az élelmi rostokat, és cukorral és zsírsavakkal ellátni – még olyan élelmiszerekből is, amelyek valójában alacsony energiatartalmúak (pl. burgonya). A karcsúbb embereknél viszont kisebb az ambiciózus ételemésztők aránya.
De sok más klinikai kép is kapcsolódik a dysbiosishoz :

 • allergiák
 • krónikus gyulladásos bélbetegségek, mint például a fekélyes vastagbélgyulladás vagy a Crohn-betegség
 • irritábilis bél szindróma
 • 1-es és 2-es típusú diabetes mellitus
 • Antibiotikumokkal összefüggő hasmenés (hasmenés)
 • autizmus
 • asztma
 • Clostridium difficile fertőzések
 • szív-és érrendszeri betegségek
 • ételintolerancia

Még a vastagbélrák, a neurológiai betegségek, a depresszió és a mentális zavarok is összefüggésbe hozhatók a megzavart mikrobiómával. Ha gyanít valamit, mindenképpen forduljon orvoshoz, és tisztázza a problémát.

Figyelem: A kiegyensúlyozatlan bélflóra következtében a szervezetnek egyelőre nélkülöznie kell védekező rendszerét a bélben, ami befolyásolhatja az immunrendszert, az emésztést és a tápanyageloszlást.

 

Mikrobiom vizsgálat

Vizsgálati Dij 7990.-ft