Amikor olyan tünetekről van szó, mint a hasi fájdalom, hányinger, duzzanat, súlygyarapodás, székrekedés vagy hasmenés, sokan természetesen először az emésztési zavarokra vagy a gyomor-bélrendszeri betegségre gondolnak. Azonban gyakran az élelmiszer-intolerancia vagy a pszeudo-allergia az oka, és ritkán valódi élelmiszerallergia. Míg az allergia az immunrendszer reakciója, amely bizonyos fehérjékkel támadóként küzd, élelmiszer-intolerancia vagy intolerancia esetén a szervezet nem képes megemészteni vagy felhasználni bizonyos élelmiszer-összetevőket. Ennek következménye, hogy a gyomor-bélrendszeri terület lázad, néha csak némi késéssel. Az allergiák viszont azonnal és akutan bőrkiütésekhez, légszomjhoz és a legrosszabb esetben akár keringési összeomláshoz is vezethetnek.
Az igazi élelmiszer-allergia nagyon ritka, és általában gyermekkorban diagnosztizálják. A lakosságnak csak mintegy 2% -át érinti. Az élelmiszer-intoleranciák viszont az emberek 50-80% -ában találhatók.
A tünetek gyakran hasonlóak minden élelmiszer-intolerancia esetében:
Laktóz intolerancia.
Laktóz intolerancia esetén az étellel elfogyasztott tejcukor (laktóz) nem emészthető és nem szívódik fel a vékonybélben, vagy csak elégtelenül. A laktáz enzim, amely felelős a laktóz lebontásáért, nem termelődik ebben a betegségben, vagy nem termelődik elegendő mennyiségben. Ennek eredményeként az emésztetlen laktóz belép a vastagbélbe, és az ott lévő baktériumok erjesztik. A főként gáznemű fermentációs termékek, mint például a hidrogén, a szén-dioxid vagy a metán, olyan jól ismert tünetekhez vezetnek, mint a puffadás, puffadás, dobhas, fájdalmas hasi görcsök, hasmenés és hányinger. A nem specifikus tüneteket, például fáradtságot, kimerültséget, fejfájást és koncentrációs vagy alvási nehézséget a laktóz intolerancia is okozhatja.
Minden teszteredményt összefoglalunk, elmagyarázunk és részletesen megvitatunk veled. Személyes vizsgálati dokumentumait tőlem kapja meg. Élelmiszerintoleranciák és intoleranciák esetén a legfontosabb terápiás intézkedés az eliminációs étrend, azaz kerülni kell a betegséget okozó élelmiszer fogyasztását. A Német Táplálkozási Társaság (DGE) azonban határozottan javasolja, hogy gyanú esetén ne kerülje az ételeket. Ha az alapvető élelmiszereket, például a tejet, bizonyos gyümölcsöket és zöldségeket vagy tojást egyszerűen eltávolítják az étlapról, súlyos hiánytünetek jelentkezhetnek. Ezért sürgősen egyértelmű eredményre van szükség ahhoz, hogy egészséges és változatos étrendet fogyasszunk, még élelmiszer-intolerancia esetén is.
Vizsgálati Dij 11990.-ft