E-mail
vegateszt1@gmail.com
Telefon
0670583-33-91

Hogyan kell megfelelően bevenni a probiotikumokat az antibiotikumokkal együtt

Probiotikumok és antibiotikumok – Van értelme a kombinációnak? Hogyan szedhetek probiotikumokat és antibiotikumot egyszerre? Veszélyes lehet egyszerre bevenni?

Mik azok az antibiotikumok?

Az antibiotikumok olyan gyógyszerek, amelyek hatékonyak a baktériumok ellen, de nem a vírusok ellen. Az elmúlt néhány évtizedben az antibiotikumok több millió életet mentettek meg. Ha bakteriális fertőzése van, és meg akarja ölni az azt okozó káros baktériumokat, az antibiotikumok általában az út.
Az antibiotikumok támogatják a szervezet védelmi rendszerét a betegséget okozó baktériumok elleni küzdelemben. A baktérium metabolizmusa vagy sejtosztódása zavart szenved, így a baktérium már nem tud élni vagy szaporodni. Sajnos sok antibiotikum minden baktériumot egyenlően kezel, függetlenül attól, hogy előnyösek-e vagy sem.

Sok antibiotikum nem veszi figyelembe a bélflórát

Vannak speciális antibiotikumok speciális célokra, de vannak széles spektrumú antibiotikumok is. A széles spektrumú antibiotikumok gyakran jól segítenek, de hátránya, hogy nem tesznek különbséget a “jó” és a “rossz” között. Ezért még a “jó”, azaz hasznos baktériumokat is negatívan befolyásolhatja az antibiotikumok bevitele, és így megzavarhatják a bél mikrobiom kényes egyensúlyát.

>>> további információ a témáról: “Bélflóra antibiotikumok után – gyengített bélflóra felépítése” itt található

A bélnyálkahártya támogatása az antibiotikum bevitel során

Ha kíváncsi, hogyan lehet támogatni a bélnyálkahártyát, hasznos lehet az antibiotikum mellett vitaminokkal és tejsavbaktériumokkal való kiegészítés. Az ilyen készítmények támogatják a bélnyálkahártyát, és fontos szerepet játszanak az ép bélgát fenntartásában.

Hogyan szedhetek probiotikumokat és antibiotikumot egyszerre?

Ahogy az antibiotikum szó (az anti-bios szó szerint azt jelenti, hogy “az élet ellen”) azt sugallja, az antibiotikum a baktériumok élete ellen irányul. Mind a jó, mind a rossz baktériumokat befolyásolja az antibiotikum bevitele. Ezért döntő fontosságú a probiotikumok szedésének időzítése:

  • Az antibiotikum terápia során a probiotikumot a lehető leghosszabb ideig kell bevenni az antibiotikumból.

Ez például azt jelenti, hogy ha reggel veszi be az antibiotikumot, a probiotikumot este kell bevenni. Az időablak elengedhetetlen a tejsavbaktériumok túléléséhez. Ha egyszerre probiotikumot és antibiotikumot szed, előfordulhat, hogy a “jó” baktériumok nagy része nem érkezik a bélbe, és az antibiotikum már elpusztítja.

A megfelelő probiotikum kiválasztása – a legjobb probiotikumok antibiotikumok után

Nemcsak a bevitel ideje játszik fontos szerepet, hanem a probiotikum minősége is. Ez azért van, mert számos tényező játszik szerepet a probiotikumok hatásában. Íme néhány kritérium, amelyre figyelni kell a probiotikumok vásárlásakor:

  • A tejsavbaktériumok magas természetes stabilitása antibiotikumokkal szemben
  • Nagy baktériumszám: sok tejsavbaktérium napi adagonként
  • Különösen védi a bélben oldódó bevonatú kapszulahéj
  • A baktériumok magas természetes stabilitása a gyomor- és epesavakkal szemben
  • Jó tapadás a bélnyálkahártyához
  • Biztonságos, genetikailag jellemzett törzsek
  • Több faj fogalma: a vékony- és vastagbélben található több kultúra szinergikus koncepciója
  • Humán vizsgálatokban tesztelt baktériumtörzsek kizárólagos használata