E-mail
vegateszt1@gmail.com
Telefon
0670583-33-91

Mi az a SIBO

Mi az a SIBO?

A SIBO a “Small Intestinal Bakteriális Túlnövekedés” rövidítése. Németül vékonybél kolonizációról beszélünk. A ténylegesen a vastagbélben elhelyezkedő baktériumok most gyorsan terjednek a vékonybélben. Ennek eredményeként ezek a mikroorganizmusok szénhidrátokat alakítanak át a vékonybélben. Ez az erjedés olyan gázokat termel, amelyek súlyos gyomorfájdalmat okozhatnak. A SIBO-hoz hasmenés vagy székrekedés, kellemetlen böfögés és puffadás társul. A SIBO hatása a vékonybélre idővel jelentős lehet. A bélfal irritációja, a mögöttes tartós gyulladásos reakció és a baktériumok által termelt méreganyagok károsíthatják a bélsejteket, és a szénhidrátok, vitaminok és zsírok gyengébb felszívódásához vezethetnek. 

Mik ennek okai?

A SIBO-nak számos oka lehet: a lomha belek, a gyomorsav alacsony szintje (például tabletták szedése miatt) és a bélrendszer olyan alapbetegségei, mint a Crohn-betegség vagy a cöliákia, a vékonybél helytelen kolonizációjához vezethetnek. Az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegeket gyakran érinti a SIBO. A túlsúly vagy az elhízás szintén kockázati tényező lehet. 
A betegek gyakran szenvednek hosszú ideig, mert a tünetek nem túl egyértelműek. A diagnózis közvetve glükóz vagy laktulóz légzési teszttel történő beadásával állítható fel. Ha túl sok vastagbélbaktérium van a vékonybélben, és átalakítja ezeket a cukrokat, a lehelet hidrogénkoncentrációja megnő, amit rendszeres időközönként mérnek a lenyelés után. Egy másik, bonyolultabb módszer a folyadék endoszkópos eltávolítása a vékonybélből, majd a csíraszám mérése. Jelenleg azonban nincs világszerte szabvány a SIBO diagnosztizálására. Ez megakadályozza az ügyszámok pontos gyűjtését.

Mik a lehetséges terápiák?

Ha a klinikai kép egyértelműen igazolt, vagy ha sok a SIBO-ra utaló jel, akkor nagy dózisú antibiotikumot kezdenek. Ennek kezdetben vissza kell szorítania a vékonybél helytelen kolonizációját. Ugyanakkor a vékonybél egészséges mikroorganizmusai is elpusztulnak. A SIBO-ban szenvedő betegeknek oda kell figyelniük olyan étrendre is, amely kevés fermentálható oligoszacharidot (például hüvelyesekben), diszacharidokat (például laktózt a tejtermékekben), monoszacharidokat és poliolokat (például szorbitot) tartalmaz. Ezt az étrendet alacsony FODMAP-nak nevezik. Célja, hogy megakadályozza a vékonybélben lévő nem kívánt baktériumok elszaporodását. Ezenkívül az ilyen típusú étrend gyakran javítja a tüneteket. Irritábilis bél szindróma esetén is ajánlott. A SIBO gyakran társul laktóz intoleranciával, éppen ezért a laktóz kerülése csökkentheti a puffadás és a hasmenés tüneteit. Az antibiotikumok beadása mellett a tudósok a növényi antibiotikumok, például az oregánóolaj vagy a borbolya berberin lehetséges kiegészítő bevitelét tárgyalják. Mivel azonban nagyszámú, nagyon eltérő, eltérő minőségű termék van a piacon, a tudomány nem tesz konkrét ajánlásokat. Az új tanulmányok azt is mutatják, hogy a probiotikumok/vitaminkészítmények, azaz az élő mikroorganizmusokból és vitaminokból álló készítmény szedése hasznos lehet. A vékonybelet elsősorban Enterococcus és Lactobacillus fajok kolonizálják. Sok probiotikum gyakran vékony- és vastagbélbaktériumok keveréke. Az antibiotikumok beadása mellett a tudósok a növényi antibiotikumok, például az oregánóolaj vagy a borbolya berberin lehetséges kiegészítő bevitelét tárgyalják. Mivel azonban nagyszámú, nagyon eltérő, eltérő minőségű termék van a piacon, a tudomány nem tesz konkrét ajánlásokat. Az új tanulmányok azt is mutatják, hogy a probiotikumok/vitaminkészítmények, azaz az élő mikroorganizmusokból és vitaminokból álló készítmény szedése hasznos lehet. A vékonybelet elsősorban Enterococcus és Lactobacillus fajok kolonizálják. Sok probiotikum gyakran vékony- és vastagbélbaktériumok keveréke. Az antibiotikumok beadása mellett a tudósok a növényi antibiotikumok, például az oregánóolaj vagy a borbolya berberin lehetséges kiegészítő bevitelét tárgyalják. Mivel azonban nagyszámú, nagyon eltérő, eltérő minőségű termék van a piacon, a tudomány nem tesz konkrét ajánlásokat. Az új tanulmányok azt is mutatják, hogy a probiotikumok/vitaminkészítmények, azaz az élő mikroorganizmusokból és vitaminokból álló készítmény szedése hasznos lehet. A vékonybelet elsősorban Enterococcus és Lactobacillus fajok kolonizálják. Sok probiotikum gyakran vékony- és vastagbélbaktériumok keveréke. Mivel azonban nagyszámú, nagyon eltérő, eltérő minőségű termék van a piacon, a tudomány nem tesz konkrét ajánlásokat. Az új tanulmányok azt is mutatják, hogy a probiotikumok/vitaminkészítmények, azaz az élő mikroorganizmusokból és vitaminokból álló készítmény szedése hasznos lehet. A vékonybelet elsősorban Enterococcus és Lactobacillus fajok kolonizálják. Sok probiotikum gyakran vékony- és vastagbélbaktériumok keveréke. Mivel azonban nagyszámú, nagyon eltérő, eltérő minőségű termék van a piacon, a tudomány nem tesz konkrét ajánlásokat. Az új tanulmányok azt is mutatják, hogy a probiotikumok/vitaminkészítmények, azaz az élő mikroorganizmusokból és vitaminokból álló készítmény szedése hasznos lehet. A vékonybelet elsősorban Enterococcus és Lactobacillus fajok kolonizálják. Sok probiotikum gyakran vékony- és vastagbélbaktériumok keveréke. A vékonybelet elsősorban Enterococcus és Lactobacillus fajok kolonizálják. Sok probiotikum gyakran vékony- és vastagbélbaktériumok keveréke. A vékonybelet elsősorban Enterococcus és Lactobacillus fajok kolonizálják. Sok probiotikum gyakran vékony- és vastagbélbaktériumok keveréke.

Források:
Achufusi TO, Sharma A, Zamora EA, et al. (2020) Vékonybél-baktériumok túlszaporodása: A diagnózis, a megelőzés és a kezelési módszerek átfogó áttekintése. Cureus 12(6): e8860. DOI 10.7759/cureus.8860.

Seok-Hoon Lee, Nam-Seok Joo, Kwang-Min Kim, Kyu-Nam Kim (2018): A több törzsű probiotikum terápiás hatása a hasmenés-domináns irritábilis bél szindrómára: kísérleti tanulmány. Gasztroenterológiai kutatási és gyakorlati kötet 2018, cikkazonosító 8791916.

Khalighi AR, Khalighi MR, Behdani R, Jamali J, Khosravi A, Sh. Kouhestani, H. Radmanesh, S. Esmaeelzadeh, N. Khalighi (2014): A probiotikumok hatékonyságának értékelése a vékonybél bakteriális túlszaporodásában (SIBO) szenvedő betegek kezelésében – Egy kísérleti tanulmány. Indian J Med Res. 140(5): 604-608.

Konstantinos Leventogiannis, Paraskevas Gkolfakis, Georgios Spithakis, Aikaterini Tsatali, Aikaterini Pistiki, Athanasios Sioulas, Evangelos J. Giamarellos-Bourboulis, Konstantinos Triantafyllou (2019): Effect of a Preparation of Four Probiotics with Syndrorit with Syndrorit with Symptoms of Patiwel Bakteriális túlszaporodás. Probiotikumok és antimikrobiális fehérjék. 11:627-634.

Christoph Lüppert (2015): A vékonybél bakteriális túlszaporodása. Springer referencia belgyógyászat. DOI 10.1007/978-3-642-54676-1_298-1 
(https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2F978-3-642-54676-1_298-1.pdf) szeptember 1-jén 2020

Martin Wilhelmia; Diana Studerus, Mathias Doldera; Stephan Vavrickab (2018): A válasz a terápia-refrakter hasi panaszokra? SIBO: “a vékonybél baktériumok túlszaporodása”. Svájc Med Fórum; 18(09):191-200.

Changqing Zhong, Changmin Qu, Baoyan Wang, Shuwen Liang, Bolun Zeng (2017): Probiotikumok a vékonybél bakteriális túlszaporodásának megelőzésére és kezelésére: A meta-analízis és a jelenlegi bizonyítékok szisztematikus áttekintése. J Clin Gastroenterol. 51 (4):300-311.