E-mail
vegateszt1@gmail.com
Telefon
0670583-33-91

Bélflóra gyerekeknél

Gyermekek számára is fontos: egészséges bélflóra

Az anyák még a terhesség alatt is óvintézkedéseket tehetnek gyermekük bélrendszerének egészsége érdekében. Ha bélflórája változatos és stabil, akkor születéskor jó impulzust ad gyermekének. A hüvelyi szülés során az újszülött anyai “indítókészlet bélflórát” kap, úgymond az életbe vezető úton, amelyet a szoptatás folyamatosan gazdagít. Az élet első három évében a gyermek saját mikrobiomot épít.

Zavarok előfordulnak

Míg évente csak minden harmadik felnőtt kap antibiotikumot, minden három és hat év közötti gyermeket évente legalább egyszer írnak fel országszerte. Az újszülöttek vérmérgezésétől tartva még a legkisebbek is gyakran antibiotikumokat kapnak. Még akkor is, ha ezt a körülményt kritikusan szemléljük, még mindig (túl) gyakran fordul elő.

Az egészséges bélflóra kialakulását megzavarhatják az antibiotikumokelvégre minden baktériumot megcéloznak, nem csak a patogén baktériumokat. Ily módon a jó bélbaktériumok sokfélesége ismételten csökken. Ez növeli a gyermek fertőzésekre való hajlamát. Amikor ismét megbetegszik, a következő antibiotikum adag az asztalon van, és a spirál tovább fordul. Számos tanulmány kimutatta, hogy az allergia, a neurodermatitis vagy az asztma a bélflóra korlátozott sokféleségével is összefügg.

Az antibiotikumok néhány mellékhatása

 • A rossz és hasznos bélbaktériumok megsemmisítése
 • Emésztőrendszeri tünetek (pl. hasmenés, hasi fájdalom és hányinger)
 • allergiás reakciók (pl. bőrpír, például bőrpír és viszketés)
 • Gombás betegségek
 • A szájnyálkahártya gyulladása

A táplálkozás árthat és segíthet

A gyakori táplálkozási hibák befolyásolhatják a gyermekek hasi egészségét is. A túl sok cukor, az egyszerű szénhidrátok és a túl sok zsír ellentétben áll a rost és a teljes értékű étel hiányával. A gyerekeket “édesen nevelik”, de az egészség és a belek számára ez azt jelenti, hogy itt jönnek létre a jövő építkezései. Az egészséges táplálkozás, amely többek között vízben oldódó rostokat és másodlagos növényi anyagokat tartalmaz, segíti a bélflórát.
A különböző antibiotikum-felhasználások következményeinek csökkentése érdekében tanácsos a gyermekek egészséges táplálkozására összpontosítani:

 • A joghurt és a kefir jó tejsavbaktériumokat biztosít.
 • A reggeli zabpehely, köles és tönkölykása ellazítja a gyermek pocakját és biztosítja a napi rostokat.
 • A lágy gyümölcsök népszerűek a gyermekek körében. Édes ízűek, egészségesek, fitokemikáliákat kínálnak, és gyakran alacsonyabb cukortartalmúak, mint például a gyümölcslevek / zabkása
 • A kíméletesen főtt zöldségek jó ízűek a gyermekek szájában, ugyanakkor tápanyagokat és rostokat biztosítanak.
 • Probiotikumok támogatásként

A gyermek szervezetére szabott probiotikummal az egészséges táplálkozás jó kiegészítő. Mivel a gyermekek általában nehezen tudják lenyelni a kapszulákat, itt probiotikus port kell használni. A por előnye az is, hogy viszonylag magas prebiotikus tartalom, például inulin vagy GOS. A por nagyon könnyen kezelhető: vízben oldható, vagy akár reggeli zabkása is hozzáadható. Fontos megjegyezni, hogy lehűlt, mert a baktériumok nem élik túl a hőt. A por joghurtba keverése szintén jó megoldás, mert itt a jótékony laktobacillusok és a bifidobaktériumok alapvetően természetes mátrixukban vannak, és biztonságosan elérik rendeltetési helyüket.

A bélflóra – a lehető legváltozatosabb

Ami a gyermekek egészségét, az asztma vagy neurodermatitis kialakulásának kockázatát vagy a fertőzésekre való hajlamot illeti, a bélflóra megbillentheti a mérleget.

Minden harmadik szülés császármetszés

Egyes vizsgálatokban kimutatták, hogy a császármetszéses csecsemőknél nagyobb az allergiás betegségek kockázata, és hogy bélflórájuk összetétele eltér a hüvelyi szüléssel született gyermekekétől. Nem csoda, tényleg: hiányzik belőlük az anyai kezdőkészlet a mikrobiom felépítéséhez. Ehelyett először idegen baktériumokkal érintkeznek.

Ily módon az újszülöttek is élvezhetik a hasznos probiotikumokat. Ebben az esetben azonban a por nem tartalmazhat inulint, mivel ez hozzájárulhat a puffadáshoz. A galakto-oligo-szacharidok (GOS), amelyek nagyon hasonlítanak az anyatejben lévő laktózhoz, jobban tolerálhatók és ugyanolyan jó rostot biztosítanak. A GOS emészthetetlen poliszacharidok, amelyeket a bélbaktériumok a vastagbélben használnak. A tejsavbaktériumok és a GOS támogathatják a császármetszéses gyermeket – és édesanyját is – a változatos bélflóra felépítésében, és ezáltal a hasi jólét érzésében.

Az egy évesnél idősebb gyermekek számára, akiknek antibiotikumot kell szedniük, probiotikus por adható kiegészítésként. A port legalább két órával az antibiotikumok után kell bevenni. A 2′-fukozil-laktóz, a humán tej oligoszacharid (HMO) összetevője, az anyatejben leggyakrabban előforduló poliszacharid. Ha ez a poliszacharid prebiotikus komponensként fordul elő egy porban, jelentősen növeli a tolerálhatóságot.

Egészséges bél. Jó immunvédelem.

Különösen, ha a gyermekek hajlamosak a fertőzésekre, hasznos lehet a vitaminokkal ellátott probiotikus por. Természetesen meg kell jegyezni, hogy itt érdemes megemlíteni más tényezőket is:

 • Az ésszerű mértékű higiéniának magától értetődőnek kell lennie. De a túl sok jó dolog ahhoz vezethet, hogy az immunrendszer nem képes megfelelően fejlődni, mert az immunrendszernek is képzésre van szüksége ahhoz, hogy stabil legyen.
 • A testvérekkel, és így más, mégis hasonló mikrobiomokkal való érintkezés szintén jó ösztönző az immunrendszer számára.
 • A zsírt, cukrot, sót és fehérjét használó étrend takarékosan enyhíti a gyermek szervezetét.

Mindez elősegíti a gyermek immunrendszerének fejlődését és képzését. És ne felejtsük el az antibiotikumok megfontolt használatát.

Beszélje meg a kérdést gyermekorvosával is. Gyakran a szülők kérik, hogy gyermekük antibiotikumot kapjon. Ez minden bizonnyal aggodalomra és a saját gyermekei biztonságának nagy szükségességére szolgál. Sajnos a jó szándék nem mindig jól sikerült. Időközben sok orvos nagyon nyitott az alternatívák kérdésére. Mindenesetre jelzi orvosának, hogy elkötelezett, így a bizalom mindkét oldalon növekedhet, és szemmagasságú kapcsolat alakulhat ki.