E-mail
vegateszt1@gmail.com
Telefon
0670583-33-91

Autoimmun betegsések

Az autoimmun betegségek megértéséhez az egészséges immunrendszer működéséből kell kiindulnunk. Az immunrendszer feladata az, hogy a szervezetbe kerülő minden sejtet, ami nem saját – mivel ezek betolakodók és potenciális ellenségek –, felismerjen és eltávolítson.Vannak olyan sejtek, amelyeknek védettséget kell élvezniük, mert a jelenlétük az egyed vagy a faj szempontjából kívánatos.A hiba következménye – leegyszerűsítve – kétféle lehet. Ha meggyengül a védekezőképesség, akkor öröklött vagy szerzett immunhiányról beszélünk. Ennek számos formája lehet, a genetikai immunhiányoktól kezdve a HIV-fertőzésen keresztül a gyógyszeres kezelés okozta immunkárosodásig sokféle oka és formája van. A másik lehetséges hiba, amikor a saját sejteket felismerő rendszer működésében keletkezik zavar. Ezen esetek többségét összefoglaló néven autoimmun betegségnek nevezzük.Ma már mintegy nyolcvanféle autoimmun kórt ismerünk, TUDJUK HOGY AUTOIMMUN EREDET PLD

  • az 1-es típusú cukorbetegség,
  •  szklerózis multiplex,
  • Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás,
  •  Basedow-Graves-betegség,

Tünetei.

Az autoimmun betegségek általános tünetei jellemzően gyulladásosak, hiszen ezek a betegségek többnyire gyulladásos formában jelentkeznek,mellette vérszegénység, fáradékonyság, hőemelkedés jelentkezik, csökken a terhelhetőség.Mivel szervspecifikus immunbetegségből viszonylag sok van, az előbbieken kívül rengeteg egyéb tünet is jelentkezhet, a legkülönbözőbb helyeken alakulhat ki. Például lehet szó a szem és a pajzsmirigy gyulladásáról, de gyulladt lehet ilyen ok miatt a szívburok, a vese, a vérképző rendszer is. Szó lehet bőrbetegségekről is.A központi idegrendszer betegségei közül ilyen lehet a szklerózis multiplex, a bélben pedig a colitis ulcerosa és a Chron betegség is.

A betegség megelőzése.

A megelőzést az segítheti, ha az emberek immunrendszerüket “nem piszkálják”. Az immunrendszert többek közt az egészségtelen táplálkozás vagy pld a napfény, az ismétlődő gyulladásos folyamatok provokálhatja, de az sem szerencsés, ha valaki “sterilen él”, mindentől védi szervezetét.